Απο τον Σπόρο στο Φλιτζάνι μας!
Όλοι γνωρίζουμε ότι για να έχουμε ένα καλό καφέ θα πρέπει πρώτα να έχουμε εξαιρετική πρώτη ύλη.
Αλλά πως η πρώτη μας υλη, το φασόλι καφέ, γίνετε εξαιρετικό; Τι κάνει ορισμένα χαρμάνια καλύτερα από τα υπόλοιπα. Πως ξεχωρίζουν; Πως αυτό το μαγικό χαρμάνι καφέ, με την καταπληκτική γεύση κατέληξε στο φλιτζάνι μου; Όλες εξαιρετικές ερωτήσεις! Ας σας πούμε λοιπόν πως το φασόλι καφέ γεννιέται και με τι διαδικασία καταλήγει να γίνει αυτό το εξαιρετικό χαρμάνι που απολαμβάνουμε καθημερινά.
Στάδιο 1. Αναπαραγωγή και Φύτεμα
Όπως πολλά καλά πράγματα, ο καφές μεγαλώνει στα δέντρα! Τα φυτά πολλαπλασιάζονται από μοσχεύματα ή βλαστούς άλλων δένδρων ή απευθείας από γόνιμους σπόρους. Χρησιμοποιώντας μοσχεύματα, βλαστούς και σπόρους από άλλα δέντρα τα οποία είναι καλά εδραιωμένα για την ποιότητα, την παραγωγικότητα και τη μακροζωία τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουν νέες φυτείες. Τα νέα δέντρα χρειάζονται περίπου τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες για να παράγουν φύλλα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμα να μεταφερθούν στο φυτώριο.
Στάδιο 2. Μικρά Φυτά
Πολλά μικρά φυτά καφέ φυτεύονται σε κρεβάτια τα οποία συνήθως προστατεύονται από το σκληρό ηλιακό φως από μεγάλα δέντρα σκιάς ή ανθρωπογενή καλύμματα. Τα κρεβάτια καφέ αυξάνονται από το επίπεδο του εδάφους για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση. Αυτά μεγαλώνουν έτσι για οπουδήποτε μεταξύ 9 έως 18 μηνών μέχρι να φτάσουν υγιή 60 εκατοστά περίπου. Με την πάροδο του χρόνου, τα εφηβικά φυτά καφέ εκτίθενται σε όλο και πιο άμεσο ηλιακό φως, το οποίο τα προετοιμάζει για συνθήκες έξω από το φυτώριο. Όταν φτάσουν σε αυτό το στάδιο, οι θάμνοι του καφέ μετακινούνται στην φυτεία μαζί με τα υπόλοιπα δέντρα. Μετά από 5 χρόνια κατά μέσο όρο στη φυτεία, οι μικροί θάμνοι θα αναπτυχθούν πλήρως και θα αποδώσουν μια πλήρη συγκομιδή φασολιών καφέ κάθε χρόνο.
Στάδιο 3. Συγκομιδή
Όταν τα κεράσια του καφέ φαίνονται κόκκινα και παχουλά, αυτό σημαίνει ότι είναι ώριμα για τη συλλογή! Τα δέντρα καφέ συλλέγονται συνήθως μία φορά το χρόνο, και η διαδικασία είναι αρκετά κουραστική. Τα δέντρα είτε έχουν απογυμνωθεί με το χέρι, είτε με μηχανή είτε με συνδυασμό των δύο. Η εποχή που θα γίνει η συγκομιδή των φασολιών κα΄φε θα επηρεάσει την γεύση του καφέ στο φλιτζάνι μας.
Στάδιο 4. Επεξεργασία
Μόλις συλλεχθούν τα κεράσια του καφέ, ήρθε η ώρα να αφαιρέθει το εξωτερικό σαρκώδες μέρος του φρούτου για να φτάσουμε στο μικρό πράσινο φασόλι μέσα. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να γίνει αυτό και ο τρόπος επεξεργασίας τους εξαρτάται από την παράδοση του αγροκτήματος, την πρόσβασή τους στους πόρους και τι θα κάνει το συγκεκριμένο φασόλι να είναι το καλύτερο στο τέλος. Οι κύριες μέθοδοι επεξεργασίας είναι ξηρές, ημίξηρη και υγρή. Και οι τρεις μέθοδοι αφαιρούν το δέρμα από το φασόλι, στην ξηρή μέθοδος περιμένουμε για να στεγνώσει η σάρκα και να πέσει μόνοι της από το φασόλι, στην ημίξηρη μέθοδος χρησιμοποιομε συνδυασμό νερού και μηχανών για να αφαιρέθει η σάρκα και στην υγρή μέθοδος χρησιμοποιουμε μόνο νερό για να απομακρυνθεί η σάρκα. Κάθε μέθοδος επεξεργασίας διαφέρει στο χρονο που δινετε στα σάκχαρα για να απορροφηθούν από το φασόλι.
Μόλις αφαιρεθούν τα φρούτα, τα φασόλια πρέπει να στεγνώσουν μέχρι να φτάσουν στην τέλεια υγρασία του 11%. Αυτό μπορεί να γίνει σε ανυψωμένα κρεβάτια παρόμοια με την ξηρή μέθοδο παραπάνω, αλλά μεγάλα μηχανήματα στεγνώματος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο.
Στη συνέχεια, ανάλογα με τις μεθόδους επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στα προηγούμενα βήματα, πρέπει να αφαιρεθούν επίσης τα εξωκάρπιο, μεσοκάρπιο και ενδοκάρπιο (αρκετά στρώματα του φλοιού).
Στάδιο 5. Εξαγωγή
Μόλις τα μικρά πράσινα φασόλια είναι στεγνά και αποφλοιωμένα, αποθηκεύονται σε σιζάλ ή σακούλες από γιούτα μέχρι να είναι έτοιμα για εξαγωγή. Αλλά προτού σταλούν μακριά, πρέπει να αξιολογηθούν. Αυτό γίνεται με κόσκινα τα οποία έχουν ειδικού μεγέθους τρύπες. Οι εξαιρετικά εξειδικευμένοι και γρήγοροι διαλογείς θα αφαιρέσουν τυχόν αποχρωματισμένα ή ελαττωματικά φασόλια με το χέρι, ώστε μόνο τα καλυτερα φασόλια να καταλήξουν στους σάκους για εξαγωγή.
Στη συνέχεια, οι σακούλες καφέ συσκευάζονται σε παλέτες και παραδίδονται μέσω θάλασσας ή αέρος στον προορισμό τους για ψήσιμο!
Στάδιο 6. Καβούρδισμα
Τα σακιά του καφέ φθάνουν στον Roaster, όπου η μαγεία γινετε! Οι Coffee Roasters είναι κάπως σαν μάγοι. Ξέρουν ακριβώς πώς να καβουρδίζουν κάθε ποικιλία ώστε να πάρουν την καλύτερη γεύση από αυτά. Ορισμένοι χρειάζονται ένα ελαφρώς ελαφρύτερο ψητό για να αναδείξουν τα ντελικάτα αρωματα απο λουλούδια και φρούτα, άλλοι χρειάζονται ένα μέσο χησιμο για να καραμελοποιήσουν τα σάκχαρα και να δώσουν ένα πλήρες σώμα. Ο Roaster θα δοκιμάσει προσεκτικά και θα προετοιμάσει τυχόν μείγματα προσθέτοντας 2 ή περισσότερες ποικιλίες μαζί έως ότου κάθε καφές όταν θα αναγμιθεί να δημιουργηθεί μια καταπληκτική νέα γεύση.
Στάδιο 7. Απόσταξη
Αναμφισβήτητα το καλύτερο στάδιο του κύκλου ζωής του καφέ! Η στιγμή της αλήθειας, όταν ολόκληρη η αλυσίδα έρχεται μαζί και το φασόλι παίρνει έδαφος, ζυθοποιούν και μεθυσμένοι! Προφανώς, ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζετε και αποθηκεύετε τους κόκκους καφέ σας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που δοκιμάζουν, κανένας εσπρέσο δεν πρόκειται να δοκιμάσει σαν γαλλικό Τύπο και να προσθέσει σε έναν από τους εκατομμύρια διαφορετικούς τύπους γάλακτος και θα αλλάξετε ξανά τη γεύση εντελώς! Αυτό είναι το στάδιο όπου μπορείτε να προσθέσετε τη δική σας προσωπική αίσθηση και δημιουργικότητα για να φτιάξετε τον καφέ ακριβώς όπως σας αρέσει.
Έτσι, τώρα μπορείτε να εκτιμήσετε τον μακρύ δρόμο από τον σπόρο στο φλιτζάνι σας!